• 27 DEC 19
  • 0
  Pet saveta da zaštitite ljubimce od stresa zbog vatrometa i petardi

  Pet saveta da zaštitite ljubimce od stresa zbog vatrometa i petardi

  Praznična atmosfera u Srbiji je gotovo nezamisliva bez učestalog zvuka petardi i vatrometa. Za neke od nas je to neprijatno iskustvo, za neke neizostavna zabava, ali za većinu životinja to je izvor velikog stresa, a neretko i zdravstvenih problema. Bučne eksplozije, čak i one bezopasne, mogu da uplaše i ugroze ne samo kućne ljubime, već i sve životinje na ulici.

  Brojne kampanje pokreću se u ovo doba godine, ali je njihov efekat ograničen i pitanje je da li stiže do pravih očiju i ušiju. Šta vi možete da uradite za svog ljubimca?

  1. Idealno ako možete, odaberite da praznike provedete van grada. Boravak u prirodi prijaće i vama, i vašem četvoronožnom prijatelju, a takođe ćete biti dovoljno daleko od prestravjujuće buke vatrometa u ponoć, ili svakodnevnog pucanja petardi. Šetnje van urbanih sredina osvežiće i vaša čula, a vaš ljubimac će biti zahvalan što će provesti praznike u igri sa vama.

  2. Ukoliko pak nemate slobodu da odete na odmor, bilo bi dobro da ljubimca počnete da pripremate na zvukove koji će biti redovni u vreme praznika. Dok ste kod kuće, možete mu puštati tiho, zvukove pucanja petardi i vatrometa (potražite na YouTube-u). Za to vreme, možete ga okupirati igrom i poslasticama, i pojačavati zvuk kako bi ga povezao sa pozitivnim osećajima. Vremenom, uz mnogo rada, možete ga navići da na takve zvukove ne reaguje strahom, stresom ili bežanjem.

  3. Ako imate ljubimca koji nije sklon privikavanju, npr. mačke, savetujemo da odaberete prostoriju u stanu koja je najbolje izolovana (recimo kupatilo) i da im tu napravite „sigurnu kuću“ nekoliko dana pred novogodišnju noć. Neka se naviknu da tu provode vreme za odmor, pa će kada dođe to pucanja uvek moći da se sklone tamo.

  4. Napravite žurku! Pozovite prijatelje na slavlje kod vas, ali vodite računa da ne preterate sa brojem gostiju, jer i to može da frustrira vašeg ljubimca (pogotovo one manje druželjubive). Manji broj ljudi i malo muzike i veselja stvoriće dovoljno buke da priguši stresne zvukove vatrometa u ponoć.

  5. Ipak, ukoliko baš ništa od ovoga ne dolazi u obzir, na vreme se raspitajte kod veterinara o eventualnim preparatima koji vam mogu pomoći. Postoje brojni preparati na biljnoj bazi koji im neće škoditi, a postoje i lekovi za smirenje. Sa njima morate biti posebno oprezni zbog doza i opasnosti po organe vašeg ljubimca. Nikako ne smete davati lekove i preparate bez saveta sa stručnim licem, odnosno veterinarom. Budite savestan i odgovoran vlasnik i pripremite se na vreme, ali nikako ne primenjujte lekove na svoju ruku!

  Srećno!

  Leave a reply →

Photostream