• 31 JUL 17
  • 0
  Da li mačka sme da jede vašu hranu? 9 razloga za i protiv!

  Da li mačka sme da jede vašu hranu? 9 razloga za i protiv!

  1. POVREMENO!

  Najbolji način da mačka dobije sve neophodne elemente hrane je da koristi gotove dijete, koje sadrže sve neophodne elemente. Naravno, sa vremena na vreme, možete joj dati neku „poslasticu“. Potrebno je da znate šta je to što vaša mačka sme da jede.

  2. MESO!

  Mačke su mesojedi. Moraju imati proteina iz mesa, bila to govedina, piletina, ćuretina. Nemojte davati sirovo i pokvareno meso. Ako vi ne biste pojeli meso, ne mora ni vaša mačka.

  3. ŽITARICE!

  Mnoge mačke vole kukuruz, grubo mleveni kukuruz ili palentu koje imeju dobru teksturu za njih. Možete probati sa ječmom, pšenicom ili pirinčem. Mačke više vole sitnija zrna. Bitno je da se žitarice prvo skuvaju kako bi ih mačke lakše koristile.

  4. RIBA!

  Riba ima mnogo omega-3 masnih kiselina koje pozitivno utiču na razvoj nervnog sistema, pomažu kod bolesti bubrega, srca ili zglobova. Nikako nemojte davati vašim ljubimcima sirovu ribu.

  5. JAJA!

  Ovo je odličan izvor poteina, ali kao u prethodnim slučajevima jaja moraju biti skuvana.

  6. POVRĆE!

  Teško. Povrće je odličan izvor vitamina, kao i vlakana i vode koje mogu pomoći u varenju. Možete probati sa sirovim krastavcima, bereni brokoli ili šargarepu. Ako ne ide, nemojte insistirati.

  7. SIR!

  Sirevi su bogati proteinima ali ti proteini nisu dovoljno dobri kao proteini iz mesa. Neke mačke mogu biti osetljive na mlečne proizvode. Kontrolisano sa mlečnim proizvodima.

  8. ZABRANJENO!

  Izbegavajte: čokoladu, grožđe ili suvo grožđe, luk, testo, alkohol i veštačke zaslađivače (slatkiše i bombone). Držite štetnu hranu van domašaja vaše ljubimice.

  9. VIŠAK KALORIJA!

  Kontrolisano. Ako već dajete svoju hranu vašem ljubimcu, morate znati da prekomerna hrana dovodi do gojaznosti.
  Leave a reply →

Photostream